środa, 19 września 2012

Mrożona kawa z kardamonem

(ta po lewej)

  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 1 szklanka lodu,
  • 1 szklanka rumu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 zielone ziarna kardamonu
Utłucz w moździerzu nasiona kardamonu. Kawę i cukier rozpuść w gorącej wodzie i dodaj kardamon. Dobrze ostudź. Do wysokiego naczynia włóż kostki lodu i wlej rum, dokładnie zmiksuj. Cały czas miksując, wlewaj kawę, a potem mleko.




3 komentarze:

  1. Taka kawka to coś co lubię najbardziej. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kardamon, świetnie się sprawdza jako dodatek do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj tak, kardamon genialnie podkręca smak kawy, ja lubię jeszcze dodać wanilię <3

    OdpowiedzUsuń