poniedziałek, 17 września 2012

Placki z mąki kukurydzianej


Mąka kukurydziana stosowana jest w diecie bezglutenowej. Ceniona pod względem dietetycznym, ponieważ zawiera białka, witaminy z grupy B, E, A, błonnik oraz znaczne ilości składników mineralnych tj: fosfor, magnez, selen, kobalt, potas. Dodatek mąki kukurydzianej, podczas wypieku ciast, wpływa na powstawanie drobnych porów w strukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość ;)

Wartość odżywcza 100g produktu:
Wartość energetyczna337 kcal
1448 kJ
Białko7 g
Węglowodany76 g
Tłuszcze1 g

Przepis:
  • 350g mąki kukurydzianej,
  • 300 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 50g masła,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego.
Masło rozpuszczamy w rondelku.
Do dużej miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, cukier, sodę, wbijamy jajka, wlewamy mleko, a potem łączymy z rozpuszczonym masłem. Smażymy na patelni.


1 komentarz:

  1. Placuszki są przepyszne, dzisiaj zrobiłam i jestem bardzo zadowolona. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń